V tej objavi si bomo pogledali, kako lahko doma iz smetane sami naredimo maslo.
Gotovo maslo v posodici. |
(Kefirjevo) kislo smetano nalijem v steklen kozarec (ali drugo posodo, ki dobro tesni) približno do polovice in tesno zavijemo pokrov. Nato močno stresam kozarec - primerno delo tudi za otroke. Po kratkem stresanju smetana dobi izgled stepene smetane, potem pa se počasi zgosti, vse dokler se ne začnejo tvoriti majhne grudice masla. Na tem mestu preneham s stresanjem, odlijem pinjenec in spiram maslo z mrzlo vodo, dokler ta ni povsem bistra. Maslo pregnetem z žlico, tako da iztisnem čimveč preostale vode. Ta del je zelo pomemben, saj se maslo zaradi manjše vsebnosti vode počasneje kvari. Maslo prenesem v primerno posodo in shranimo v hladilniku.
Smetana se je zgostila. |
Nastajanje grudic. |
Dober tek!
Domen
Ni komentarjev:
Objavite komentar