četrtek, 20. september 2012

Kako narediti maslo?



V tej objavi si bomo pogledali, kako lahko doma iz smetane sami naredimo maslo.


kako narediti maslo
Gotovo maslo v posodici.


Potrebujemo:
- (kefirjevo) kislo smetano,
- posodo s pokrovom.



(Kefirjevo) kislo smetano nalijem v steklen kozarec (ali drugo posodo, ki dobro tesni) približno do polovice in tesno zavijemo pokrov. Nato močno stresam kozarec - primerno delo tudi za otroke. Po kratkem stresanju smetana dobi izgled stepene smetane, potem pa se počasi zgosti, vse dokler se ne začnejo tvoriti majhne grudice masla. Na tem mestu preneham s stresanjem, odlijem pinjenec in spiram maslo z mrzlo vodo, dokler ta ni povsem bistra. Maslo pregnetem z žlico, tako da iztisnem čimveč preostale vode. Ta del je zelo pomemben, saj se maslo zaradi manjše vsebnosti vode  počasneje kvari. Maslo prenesem v primerno posodo in shranimo v hladilniku.



priprava masla
Izgled stepene smetane.


priprava masla
Smetana se je zgostila.


priprava masla
Nastajanje grudic.




priprava masla
Spiranje masla z vodo.

priprava masla
Gotovo maslo v posodici.



Metenje masla lahko opravimo tudi z multipraktikom. Ali pa na bolj star način - s pinjo, za katero sem prepričan, da se je ohranila še na marsikateri slovenski kmetiji. 

Dober tek!

Domen

Ni komentarjev:

Objavite komentar