Grški jogurt, precejen jogurt in labneh so imena za jogurt (ali kefir), ki se ga precedi skozi gazo ali kakšno drugo tkanino. V mojem primeru bom namesto jogurta
uporabil kar kefir.
Za pripravo domačega grškega jogurta potrebujemo:
- 1 liter jogurta ali kefirja,
- čisto tkanino za odcejanje – sam uporabljam kar velik opran in prelikan robec ali kuhinjsko krpo,
- gumijasto elastiko ali vrvico,
- visoko posodo za lovljenje kefirjeve sirotke,
- primeren prostor za odcejanje,
- sol.
- čisto tkanino za odcejanje – sam uporabljam kar velik opran in prelikan robec ali kuhinjsko krpo,
- gumijasto elastiko ali vrvico,
- visoko posodo za lovljenje kefirjeve sirotke,
- primeren prostor za odcejanje,
- sol.
Čez
posodo položimo tkanino in vanjo vlijemo jogurt ali kefir. Dvignemo in približamo robove
tkanine ter jih spnemo z gumijasto elastiko, tako da dobimo nekakšno culo. To
culo obesimo, spodaj pa podstavimo posodo, v katero bo odtekala sirotka. Čas odcejanja določimo glede na to, kako gost jogurt želimo: za gost, ampak še vedno tekoč jogurt, pustimo odcejati le nekaj ur. Za zelo gost grški jogurt (kot namaz) pustimo odcejati 12 ur ali dlje. Če želimo slan grrški jogurt, solimo jogurt ali kefir še pred odcejanjem, lahko pa se soli tudi že odcejen jogurt – sam ugotavljam, da se v tem primeru slan okus
ne razporedi tako dobro, kot če solim pred odcejanjem. Na koncu culo
razpremo in gotov grški jogurt z žlico prenesemo v posodico za shranjevanje.
![]() |
Jogurt /kefir vlijemo v krpo položeno čez posodo. |
![]() |
Odcejanje jogurta/kefirja - začetek. |
![]() |
Po nekaj urah odcejanja. V posodi se nabira sirotka. |
![]() |
Tekoč grški jogurt - čas odcejanja je bil 3 ure. |
![]() |
Končni izdelek =) |
Domen
Ni komentarjev:
Objavite komentar