torek, 18. september 2012

Domač grški jogurt

Grški jogurt, precejen jogurt in labneh so imena za jogurt (ali kefir), ki se ga precedi skozi gazo ali kakšno drugo tkanino. V mojem primeru bom namesto jogurta uporabil kar kefir.


domač grški jogurt


Za pripravo domačega grškega jogurta potrebujemo:
- 1 liter jogurta ali kefirja,
čisto tkanino za odcejanje – sam uporabljam kar velik opran in prelikan robec ali kuhinjsko krpo,
gumijasto elastiko ali vrvico,
visoko posodo za lovljenje kefirjeve sirotke,
primeren prostor za odcejanje,
sol.



Čez posodo položimo tkanino in vanjo vlijemo jogurt ali kefir. Dvignemo in približamo robove tkanine ter jih spnemo z gumijasto elastiko, tako da dobimo nekakšno culo. To culo obesimo, spodaj pa podstavimo posodo, v katero bo odtekala sirotka.  Čas odcejanja določimo glede na to, kako gost jogurt želimo:  za gost, ampak še vedno tekoč jogurt, pustimo odcejati le nekaj ur. Za zelo gost grški jogurt (kot namaz) pustimo odcejati 12 ur ali dlje. Če želimo slan grrški jogurt, solimo jogurt ali kefir še pred odcejanjem, lahko pa se soli tudi že odcejen jogurt – sam ugotavljam, da se v tem primeru slan okus ne razporedi tako dobro, kot če solim pred odcejanjem. Na koncu culo razpremo in gotov grški jogurt z žlico prenesemo v posodico za shranjevanje.




priprava grškega jogurta
Jogurt /kefir vlijemo v krpo položeno čez posodo.



priprava grškega jogurta
Odcejanje jogurta/kefirja - začetek.


priprava grškega jogurta
Po nekaj urah odcejanja. V posodi se nabira sirotka.



domač grški jogurt
Tekoč grški jogurt - čas odcejanja je bil 3 ure.



domač grški jogurt
12 ur po začetku. V tkanini je ostal zelo gost grški jogurt. 


domač grški jogurt
Končni izdelek =)


Dober tek!

Domen




Ni komentarjev:

Objavite komentar