sobota, 23. junij 2012

Kako narediti kefir?

Priprava mlečnega kefirja




priprava kefirja

Pri tradicionalnem načinu priprave kefirja potrebujemo le kefirjeva zrna in mleko. Sam najraje delam kefir iz svežega, surovega mleka, se pa kefir zelo lepo naredi tudi iz prekuhanega mleka ali mleka iz trgovine (pasterizirano, homogenizirano, UHT).


Kefirjeva zrna
Kefirjeva zrna.  


Mleko vlijemo v čist kozarec in dodam kefirjeva zrna (lahko tudi nekaj že pripravljenega kefirja). Kozarec pustimo na sobni temperaturi 24 ur ali več. Kefir je hitreje gotov, če dodamo več zrnc , oziroma če dolijemo nekaj že gotovega kefirja.

Zrna ponavadi splavajo na površino mleka, zato kozarec občasno pretresemo.


Narejen kefir
Kefir po približno 8 urah fermentacije na sobni temperaturi (vroč junijski dan). Zrna so splavala na površje, sirotka se je že začela ločevati.

Ko je kefir narejen, ga močno pretresemo in odstranimo zrna. To lahko naredimo s precejanjem skozi cedilo ali pa zrna enostavno polovim z žlico. V zadnjem času sem ugotovil, da se kefir zelo enostavno precedi skozi plastični pokrov, v katerega sem naredil zareze.


precejanje kefirja
Enostavno precejanje kefirja skozi plastični pokrov z narejenimi zarezami 


Gotov kefir hranimo v hladilniku, saj s tem še pridobi na okusu. Pred zaužitjem dobro pretresemo.


narejen kefir
Narejen kefir, primeren za pitje.  


Shranjevanje kefirjevih zrn

Če zrn nekaj časa ne uporabljamo, jih damo v majhen kozarček, prelijemo s svežim mlekom in postavimo v hladilnik. Tako shranjena zrna se v hladilniku ohranijo nekaj tednov. Ob nižjih temperaturah v hladilniku še vedno poteka pretvorba mleka v kefir, zato občasno zamenjamo mleko.

Pozor

Kefirjevih zrn ne smemo dajati v mleko s temperaturo višjo od 40 do 50˚C. Previsoka temperatura bo uničila žive organizme v zrnih - združbo bakterij in kvasovk.

Ko enkrat obvladate pripravo kefirja lahko poizkusite narediti še: 
- grški jogurt,
- kislo smetano in
- maslo.

Dober tek!

Domen

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni.

    Probala sem narediti kefir iz surovega mleka (mlekomata) pa mi ne uspe.
    Z UHT je šlo vedno vse brez problema, to pot pa se mi mleko prej 'pokvari' oz skisa še preden bi lahko nastal kefir.
    Imam občutek kot da so potem kefirjeva zrnca v kislem mleku. Stvar ni prijetna po okusu, je zelo zelo kisla in tudi čudn vonj ima.

    Imate kakšen nasvet, mnenje glede tega? lp,n

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. UHT mleko je praktično sterilno, zato mikroorganizmi iz kefirjevih zrnc nimajo konkurence in se lahko v miru razmnožujejo.

      V surovem mleku pa so že naravno prisotne nekatere bakterije, ki potem "tekmujejo" z mikroorganizmi iz kefirjevih zrn. V vašem primeru je po moje premalo kefirjevih zrn na količino surovega mleka.
      Zato, dokler nimate zadostne količine zrn (vsaj za 1-2 cm zrnc na dnu litrskega kozarca), daje v litrski kozarec zrna in vsaj 2-3 dcl že narejenega kefirja in nato še surovo mleko.

      Izbriši