torek, 18. september 2012

Kako narediti kislo smetano s pomočjo kefirja?

Kefirjeva kisla smetana ima zelo poseben - bolj močan okus kot običajna kisla smetana, ki jo lahko kupimo v trgovini.


domača kisla smetana

Za pripravo potrebujemo:
- sladko smetano s 35% mlečne maščobe,
- steklen kozarec s pokrov.
Zrna kefirja položim v kozarec in prelijem s sladko smetano. Če se le da, naj uporabim velika zrna kefirja - tako jih po končani fermentaciji lažje izločim iz kisle smetane. Za hitrejši potek fermentacije običajno dodam tudi nekaj žlic kefirja. Kozarec pokrijem ter ga 12 do 48 ur pustim na sobni temperaturi v temni kuhinjski omari. Kefirjeva zrna v tem času fermentirajo laktozo (mlečni sladkor) v smetani, zato se ta strdi in dobi značilen kiselkast okus. Ko sem zadovoljen z gostoto kisle smetane, odstranim kefirjeva zrna (zlahka se jih pobere iz smetane, saj splavajo na gladino) in jih vrnem v mleko. Tako pripravljeno kislo smetano postavim v hladilnik, kjer se v roku 6-12 ur še bolj zgosti in razvije svojo pravo aromo.


priprava kisle smetane
Kefirjevo zrno prelije s sladko smetano.


domača kisla smetana
Zgoščena smetana po 12-24 urah.



domača kisla smetana
Smetana se je po 24 urah fermentacije zgostila in razvila svojo pravo aromo.


Dober tek!

Domen





Ni komentarjev:

Objavite komentar