Kefirjeva kisla smetana ima zelo poseben - bolj močan okus kot običajna kisla smetana, ki jo lahko kupimo v trgovini.
Za pripravo potrebujemo:
- sladko smetano s 35% mlečne maščobe,
- steklen kozarec s pokrov.
Zrna kefirja položim v kozarec in prelijem s sladko smetano. Če se le da, naj uporabim velika zrna kefirja - tako jih po končani fermentaciji lažje izločim iz kisle smetane. Za hitrejši potek fermentacije običajno dodam tudi nekaj žlic kefirja. Kozarec pokrijem ter ga 12 do 48 ur pustim na sobni temperaturi v temni kuhinjski omari. Kefirjeva zrna v tem času fermentirajo laktozo (mlečni sladkor) v smetani, zato se ta strdi in dobi značilen kiselkast okus. Ko sem zadovoljen z gostoto kisle smetane, odstranim kefirjeva zrna (zlahka se jih pobere iz smetane, saj splavajo na gladino) in jih vrnem v mleko. Tako pripravljeno kislo smetano postavim v hladilnik, kjer se v roku 6-12 ur še bolj zgosti in razvije svojo pravo aromo.
|
Kefirjevo zrno prelije s sladko smetano. |
|
Zgoščena smetana po 12-24 urah. |
|
Smetana se je po 24 urah fermentacije zgostila in razvila svojo pravo aromo.
|
Dober tek!
Domen
Ni komentarjev:
Objavite komentar